MAKAN UDANG SELALU ‘BUANG’ KULIT?
JANGAN! INI MANFAATNYA!

Kalau makan tomyam seafood mesti udang tu kita buang kulit dia.

Tak kisahlah masakan apa pun, bila makan udang kita akan buang kulit dia. Sampaikan ada sesetengah orang makan udang celup tepung pun buang kulit udang tu. Sebenarnya admin pun tak makan kulit tu…Korang percaya tak, sebenarnya dalam kulit udang tu ada khasiat.

Tapi yang tak tahu pasal khasiat kulit udang ni. Jom kita rungkaikan, apa khasiat dia!

MENURUNKAN KOLESTEROL

Tak kisah size udang ke, atau jenisnya. Khasiat dalam kulit udang ni sama je. Kulit udang ni membekalkan nutrisi yang tinggi untuk badan sebab dua ada sejenis bahan kimia yang di sebut sebagai kitosan.Berdasarkan kajian, kitosan ni boleh membantu mengurangkan berat badan dan juga tahap kolesterol dalam darah. Bukan itu sahaja, kulit udang ni bantu meningkat nisbah kolesterol baik berbanding kolesterol jahat.

MENJAGA KESIHATAN OTAK

Satu lagi manfaat kulit udang ni yang ramai tak tahu. Dalam kulit udang tu juga mengandungi astaxanthin. Apa tu?Astaxanthin adalah antioksidan yang mampu mengurangi stres oksidatif dalam tubuh. Dalam kata lain, kulit udang ni mampu kurangkan stress kita.Bukan setakat kurangkan stress je, manfaat kulit udang ni mampu memperbaiki fungsi kognitif, memori dan kemunduran fungsi otak.

MERAWAT KESIHATAN KULIT 

Ini ramai yang tak tahu and berita baik siapa yang nak kulit cantik tu. Kulit udang juga bantu untuk kesihatan kulit. Menerusi sebuah jurnal, Kitosan dalam kulit udang ni berpotensi menjadi bahan untuk skincare.Kitosan ni mampu membantu generate kulit yang rosak, rawat kekedutan muka, dan memberikan vitamin pada kulit.

Hebatkan kulit udang ni, banyak manfaat dia sebenarnya. Sebabkan Kitosan tu banyak dia datangkan kebaikan pada kesihatan dan diri kita.Kalau korang nak tahu, dalam Fuzz Trac pun ada Kitosan ni tau. Dia untuk membantu penurunan berat badan secara sihat.

RUJUKAN:
HELLODOKTER,
VINMEC HOSPITAL

CLAIM FREE TRIAL PACK

Icon Plus Wellness Sdn Bhd

UG1-13A, Lexa Galleria,
No. 45, Jalan 34/26
Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur

Hotline: 013 777 0022

Waktu Operasi:
Isnin - Jumaat
8am - 5pm

* Disclaimer: Keberkesanan penurunan berat badan adalah bergantung pada gaya hidup & cara permakanan setiap individu.