Ni Lah Punca Perut Makin ‘Memboroi’

Writer: Hafiz MdNoor

Pernah tak korang dah bersenam bagai nak rak, tapi perut boroi tak surut-surut. Sebenarnya, ada beberapa kemungkinan kenapa perut memboroi tak surut-surut. Nak tahu lebih, teruskan baca artikel ni!

Sebelum kita masuk kepada topik, ni nak share mana datangnya buncit ni. Buncit ni adalah sejenis lemak visceral yang degil duduk dia luar organ kita. Paling banyak dekat sekitar perut dan abdomen.Selalunya punca masalah ni disebabkan tabiat pengambilan makanan tidak seimbang.

Kalau korang lebihkan lemak, gula, karbohidrat dalam makanan. Tak pelik untuk perut tu memboroi.Selain tu, kalau korang jenis malas bersenam atau susah sangat nak buat pergerakan badan pun boleh menjadi antara faktor risiko peningkatan lemak termasuk dekat bahagian perut tu.

Sekarang kita nak masuk sebab lain kenapa perut kita ni memboroi, yang mungkin ramai tak tahu.1. Masalah Sistem Penghadaman & Perncernaan

Dalam perut kita ni, wujud bakteria baik dan jahat yang semula jadi yang perlu seimbang supaya dia dapat menjalankan kerja pencernaan dengan baik.

Kalau bakteria baik dan jahat ni tak seimbang, berkemungkinan proses mengosongkan perut ni akan menjadi perlahan . Bila makanan sudah terkumpul banyak, tu lah asbabnya kenapa perut membuncit.

2. Gas Atau Angin

Kalau gas dan angin ni terkumpul atau terperangkap di dalam badan. Dia juga boleh jadi salah satu punca kenapa perut makin besar dan membesar. 

Antara punca kenapa perut bergas disebabkan oleh makan terlalu cepat, makan terlalu banyak, atau pengambilan makanan yang berlemak terlalu banyak.

3. Hormon Tubuh Badan

Perubahan kadar hormon juga boleh jadi satu sebab perut membuncit. Hormon yang terlibat dengan masalah perut ni dipanggil hormon Insulin, Kortisol, atau testosterone dan estrogen.Perubahan hormon yang terlalu drastik boleh menjejaskan pengumpulan lemak visceral dalam perut.

Selalunya yang hadap masalah ni, mereka yang sudah berkahwin.

4. Rokok & Alkohol 

Kita dah tahu rokok dan alkohol ni tak elok untuk kesihatan. Bukan setakat tak menyihatkan tubuh badan je, malah boleh datangkan kemudaratan dekat hidup.

Rokok dan alkohol juga menyebabkan perut buncit. Dalam alkohol bukan setakat mengandungi alkohol sahaja. Dia juga mengandungi gula yang sangat-sangat tinggi.

Kalau teruskan, bukan lemak berkumpul dekat perut je, dekat hati pun boleh berkumpul lemak.

4. MASALAH KESIHATAN LAIN 

Selalunya orang yang ada masalah buncit ni, orang akan kaitkan dengan penyakit obesiti tak pun diabetes. Sebenarnya ada penyakit lain juga punca kepada perut membuncit.

Gout, gangguan tidur, arau masalah mental juga boleh menyebabkan cenderung ke masalah buncit.Walaupun perut boroi, tak semestinya petanda penyakit dekat atas. Perut memboroi ada ada banyak sebabnya.

Kalau korang nak hilangkan buncit tu, apa kata sambil bersenam amalkan sekali dengan Fuzz Trac. Dia sangat membantu untuk menghilangkan boroi dengan cara detox minyak dalam badan.


SUMBER: HELLODOKTER

CLAIM FREE TRIAL PACK

Icon Plus Wellness Sdn Bhd

UG1-13A, Lexa Galleria,
No. 45, Jalan 34/26
Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur

Hotline: 013 777 0022

Waktu Operasi:
Isnin - Jumaat
8am - 5pm

* Disclaimer: Keberkesanan penurunan berat badan adalah bergantung pada gaya hidup & cara permakanan setiap individu.